Fındığın Sağlığımız İçin İnanılmaz Faydaları - FINDIK HAKKINDA
Blog

Fındığın Sağlığımız İçin İnanılmaz Faydaları

Fındığın sağlığımız için inanılmaz faydaları, yararları ve insan sağlığına zararları nelerdir hepsine makalemizden öğrenebileceksiniz.

Fındığın Sağlığımız İçin İnanılmaz Faydaları

Fındık ülkemizde bol miktarda yetiştirilen vitamin, mineral, antioksidan ve vücudumuz için sağlıklı yağlarla dolu bir besin kaynağıdır. Güçlü bir enerji kaynağı ve bitki bazlı protein olmasının yanı sıra fındığın faydaları arasında kan basıncını düzenlemesi, iltihabı azaltmaya ve kan şekeri düzeylerini iyileştirme yardımcı olması gelmektedir. İster kavrulmuş ister taze fındık olsun faydaları oldukça fazla olan fındık hakkında tüm bilgileri yazımızda sizler için derledik.

Fındığın Faydaları

Fındığın faydalarını kısaca ve madde madde şu şekilde sıralayabiliriz. Yazımızın devamında detaylıca açıklamalara yer vereceğiz.

  • E vitamini ve bakır gibi zengin bir vitamin ve mineral deposudur.
  • Omega-6 ve omega-9 yağ asitleri kaynağıdır.
  • Antioksidan kaynağıdır.
  • Kalp hastalığı riskini azaltır.
  • Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
  • Fındık içerdiği antioksidan bileşikle ve E vitamini sayesinde bazı kanser risklerini azaltmaya yardımcı olabilir.
  • İltihabı önlemeye ve azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilecek bileşikler içerir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Fındık Kaç Kalori ve Besin Değerleri

Porsiyon Miktarı100 g
Kalori (kcal)628
Yağ61 g
Potasyum680 mg
Karbonhidrat17 g
Protein15 g
Kalsiyum114 mg
Magnezyum163 mg
Fındığın kalorisi ve besin değerleri tablosu

Fındık 100 gramında 628 kalori içermektedir. Yukarıda yazan besin değerlerinin yanı sıra C vitamini ve B6 vitamini de içermektedir.

Fındıkta Bulunan Vitamin ve Mineraller

Fındık, kolesterol seviyesini arttırmadan vücuda enerji sağlayan besinler arasındadır. Kalp için sağlıklı Omega-3 gibi yağlar açısından oldukça zengindir. Fındıkta bulunan vitamin ve mineralleri şöyle sıralayabiliriz.

  • E vitamini
  • Tiyamin
  • Magnezyum
  • Bakır
  • Manganez
  • B6 vitamini
  • Fosfor
  • Potasyum
  • Çinko
  • Folat

Fındığın Sağlığımız Açısından Faydaları

Sindirim Sistemini Destekler

Fındık lif içeren gıdalar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 100 gram fındık içerisinde 10 gram sağlığımız için faydalı lifler bulunmaktadır. Fındık hem günlük kalori ihtiyacımızı karşılamak hem de sindirim sistemimiz için faydalı bir besin kaynağıdır. Vücuda enerji verir, bağışıklık sistemini ve sindirim sistemini güçlendirir.

Antioksidan Kaynağı

Fındık içerdiği antioksidan miktarı olarak oldukça faydalı bir besindir. Güçlü bir antioksidan olan E vitamini içerir ve bu E vitamini vücudu belirli kanser türlerine karşı koruyucu bir kalkandır. İçerdiği antioksidanlar kolesterol seviyesini düşürmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olurlar. Kalp sağlığı üzerinde oldukça fazla olumlu etkileri vardır.

Kavrulmuş fındığın antioksidan içeriği kavrulma işleminden sonra azalabilmektedir. Çünkü fındığın içerdiği mevcut antioksidanların bir çoğu kabuğunda bulunmaktadır.

Kalp Sağlığını Destekler

Fındığın sağlığa faydaları arasında en önemlisi kalp sağlığıdır. Fındık günlük magnezyum ihtiyacımızın %55’ini karşılar. Magnezyum, kan damarlarının daralmasının önüne geçmeye yardımcı olur ve kan akışının düzenli bir şekilde sağlanabilmesini sağlar.

Fındık Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bir günde kaç adet fındık yemeli?

Fındık içerdiği vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin ve vücuda faydalıdır. Günlük fındık tüketimi 1 avuç (40-45) gram şeklinde tavsiye edilmektedir. Kalori açısından zengin bir besin olduğundan yoğun iş temposu ve günlük hayatta ara öğünlerde tercih edebilirsiniz.

Fındık bağırsakları çalıştırır mı?

Fındık içerdiği lif sayesinden oldukça zengindir. Lif bağırsakların çalışması için oldukça faydalı bir yapı taşıdır. Günlük belirli miktarda tüketilen fındık bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasına katkı sağlayacaktır.

Fındığın zararları nelerdir?

Fındığın bilinen bir zararı yoktur. Ancak fındık alerjisi oldukça şiddetli belirtilere sahiptir. Fındığa alerjiniz varsa tüketildiği zaman, şiddetli karın ağrısı, kaşıntı, kabarma, yüzde şişme ve ishal gibi tehlikeli belirtileri ortaya çıkmaktadır. Eğer fındığa alerjiniz olup olmadığını bilmiyorsanız mutlaka tüketmeden önce doktor kontrolü ile bunu öğrenmelisiniz.

1 avuç fındık kaç tanedir?

Bir avuç fındık yaklaşık 35-40 gram arasında gelmektedir ve bu da 7-8 fındık tanesine eş değerdir. 1 avuç fındık 250 kaloriye denk gelmektedir.

Fındık nasıl tüketilmelidir?

Fındık ister çiğ ister kavrulmuş olarak tüketilmektedir. Yemeklerden tatlılara bir çok mutfak ürünlerinde kullanılabilir. Kavrulmuş fındığın kabuğundaki antioksidan seviyesi azalacağından dolayı çiğ fındığın antioksidan seviyesi daha fazladır.

Fındık içinde hangi vitaminler vardır?

Fındık içerisinde bulunan vitaminler; Magnezyum, Bakır, B6 vitamini, Fosfor, Potasyum, Folat, Çinko, Omega-3, Tiyamin ve E vitamini olarak karşımıza çıkmaktadır.

Fındık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Fındık alçak ve yayvan dalları ile Karadeniz’in başlıca geçim kaynaklarının başında gelir. Bu yörede yetişmesinin en önemli nedeni, yağışlı havaları sevmesidir. Ilıman ve yağışlı bir iklimde verimli fındıkların yetiştiği bilinir. Doğu Karadeniz ikliminin yaz ve kış sıcaklık ortalaması alındığında on üç, on altı derece arasında olması, fındık için ılıman koşulları sunar.

FINDIK
FINDIK

Fındığın ilk ekildiği andan itibaren bolca sulanması gerekir. Yaz sıcaklığının bu bölgede 37 dereceyi geçmemesi, kışın da eksi sekiz derecenin altına inmemesi, fındığın yetişmesi için önem taşır. Fındığın 1400’lü yıllardan beri Karadeniz’de olması seyahatname kitaplarından edinilen bilgilere dayanır. O dönemlerde Pontus cevizi diye de adlandırıldığı bilinir. Ordu-Giresun başta olmak üzere, Samsun, Trabzon, Rize ile Adapazarı’nda da fındık yetiştiriciliği yapılır.

Fındığın Yararları

Fındığın içinde bulunan selenyum, yağ asitleri, özellikle beyin sağlığı ve kalp sağlığı için son derece faydalı olduğunun bir göstergesidir. Kalp sağlığını korumaya yarayan doymamış yağ asitleri sayesinde kolesterol önleyici besin olarak ta bilinir. Lif oranı yüksek olan fındığın bağırsak ve sindirim sistemi üzerinde de yararlı etkileri bilinir.

E vitamini, K vitamini ile gelişme çağındaki çocukların beyin gelişimi için önerilen gıdaların başında gelir. Her gün bir avuç fındık tüketimi kötü kolesterolün oluşumunu da engeller. Fındık, kavrulmuş ve çiğ halde tüketilebilir. Önerilen, vitamin değerlerini muhafaza etmesi açısından çiğ halde tüketimidir. Fındığın sağlığımız için inanılmaz faydaları hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

FAYDALI OLACAK DİĞER YAZILAR

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu