Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Yetiştirilir?
Blog

Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Yetiştirilir? İşte Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştirmenin Püf Noktaları

Yüksek fiyatlarıyla insanları hayrete düşüren kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir, hangi faydaları sağlar? İşte kuzu göbeği mantarına dair tüm detaylar…

Kuzu Göbeği Mantarı
Kuzu Göbeği Mantarı

Kuzu göbeği, mantargiller ailesinin morchellaceae familyasına ait bir mantardır. Tadı pek çok kişi tarafından oldukça beğenilmekte ve Amerikan mutfağında özellikle tercih edilmektedir. Lezzetinin yanı sıra besin değerinin yüksek olması da tercih sebebi olmasında rol oynamaktadır.

Dünyada üretimi oldukça az olup ülkemizde 2022 yılı içerisinde ilk defa üretimi yapılmıştır. Mersin’de Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü içerisinde kurulan bir serada başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

Mantarın yetiştirilmesinin oldukça zor olduğu biliniyor. Ancak imkansız olmayan bu uğraşın, çiftçilere yeni bir kazanç kapısı olması ümidiyle “Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciliği” adı altında yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Kuzu Göbeği Mantarının Faydaları Nelerdir?

Kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir öğrenmeden önce faydaları nelerdir, nasıl tüketilmelidir bir bakalım.

Doğada az bulunan bu mantar genellikle çam ormanlarında tek tek veya küçük kümeler halinde büyürler. Yetiştiği ortamda kül varsa daha verimli bir büyüme gerçekleşir. Bu sebeple doğadan mantar toplamak isteyenlerin orman yangını gerçekleşmiş bölgelere, bahar ayında yönelmeleri daha iyi olacaktır.

 Çiğ tüketmek zehirlenmelere yol açacağından zararlıdır bu sebeple kısık ateşte pişirilmesi tavsiye edilmektedir. Her damak zevkine göre farklı yemeklerde karşımıza çıkan kuzu göbeğinin faydaları şunlardır:

  • Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur
  • Demir eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur
  • Prostat kanserine karşı koruma sağlar
  • Karaciğer ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur
  • Zihin gelişimini destekler
  • Vücudun bağ dokusunu onarır ve güçlendirir
  • İçerdiği yüksek miktarda B-2 vitamini sayesinde bu vitaminin eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıkları giderir

B-1, B-2, B-3 ,C vitamini; Potasyum, Kalsiyum, Çinko, Sodyum minerallerini içerir. Tüm bunların yanı sıra bol miktarda protein içermesi çok değerli bir besin olması için yeterli sebeptir diyebiliriz. Sadece 1 adet kuzu göbeği 1 kg et ile eş değerde protein taşımaktadır. Buda vücudun protein ihtiyacının hızlıca karşılanacağı anlamına geliyor.

Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Kuvvetli bir besin kaynağı olan kuzu göbeği, doğada zor bulunmakta ve zor yetişmektedir. Kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği yaparak ek gelir etmek için ise bazı püf noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Yapılması gereken ilk iş alanında uzman kişilerden ve ilgili kurslardan kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir öğrenerek gerekli eğitimleri almaktır. Koşullar uygun hale geldiğinde ise uygulama aşamasına geçilir. Kuzu göbeği orman ve sera olmak üzere iki farklı ortamda gerçekleşir:

1. Ormanda Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Ormanlık arazide bu mantar türünden verim almak için; Akdeniz, Karadeniz ve Ege kıyıları ilk  tercih sırasında olmalıdır çünkü bu mantar en çok buralarda yetişmektedir. Güvenilir yerlerden temin edilmesi büyük önem taşıyan kuzu göbeği mantarı tohumu ile uygulama aşamasına geçilir.

  • Tohumları ekmeye başlamadan önce uygun iklimi beklemek gerekiyor. Ilıman iklimin olması mantarların büyümesi için önemli bir koşuldur. 15 ile 20 santigrat derece sıcaklığa ulaşınca toprak hazırlanır.
  • Tohumların ekileceği yerin çamlık alan olması sizi bir adım öne taşıyabilir. Özellikle karaçam ağaçlarının dibine ekeceğiniz tohumlardan verim alma olasılığınız daha yüksek!

Bu ağaçların dibine tohumları ekmeden önce;

  • zararlı canlı-cansız mikroorganizmalardan temizlemek  gerekmektedir.
  •  Sonra toprak odun külü, talaş, alçı gibi farklı maddelerle zenginleştirilmelidir.
  • Tohumlar su, pekmez, şeker ile kaynatılıp 2 gün bekletilmeli ve sonra toprağa serilmelidir.
  • Üzerleri ise toprakla ince bir tabaka halinde kapatılmalıdır.

2. Serada Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği ile yakından ilgilenenler ormandan kolaylıkla toplayabilirler. Ancak ılıman iklimde daha fazla rastlandığı için zehirli olup olmadığını ayırt etmek hayli zor olmaktadır. Bu iş için sağlık problemi yaşanmaması adına işin ehli kişilerden bilgi almak büyük önem taşımaktadır. Hiç risk almak istemeyen kişiler ise kendi yakın çevrelerinde sera vb. yerlerde yetiştirmektedir.

Ülkemizde üretimi ilk Mersin ilimizde yapılmış ve yaygınlaşması için çeşitli projeler geliştirilmiştir. Sonrasında başka yerlerde seralar oluşturulmuş ve üretimine başlanmıştır.

  • Evde mantar üretimi yapmak için kuzu göbeğinden elde edilen sporlar yada hazır satılan tohumlar kullanılmaktadır. Her iki üretimde de dikkat edilmesi gereken püf nokta toprağın mantar için yeterli kalitede olmasıdır.
  • Çam ağacından elde edilen talaş, kül, kompost, ve alçı ile yeniden bir kompost elde edilmelidir.
  • Malzemeler karıştırıldıktan sonra su ile hafif nemli hale getirilir (karışım için kullanılan suda klor bulunmamalıdır).
  • Yere serilen karışımın içerisine tohumlar yerleştirilir ve üzerleri kapatılır.

Kuzu Göbeği Mantarı Ne Kadar Sürede Yetişir?

Kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir öğrendikten sonra geriye sadece heyecanla beklemek kalıyor. Peki kuzu göbeği mantarı ne kadar sürede yetişir?

Bu mantar türü ılıman iklimde yetişir ve bahar aylarında kendini gösterir. Ekim yapıldıktan sonra 1 ilâ 3 ay arasında hasat yapılması mümkündür.

Diğer Konular

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu