Adaçayının Faydaları Nelerdir? AdaÇayı Nasıl Demlenir
Özellikle kendine has kokusu ile stresi uzaklaştıran, içerdiği özler ile en faydalı şifalı bitkilerden biri olan ada çayı, ülkemizde hemen hemen her yerde yetişebilen ve kolay bulunan bitkilerden biridir. Diğer adı salvia otu olup geçmişten beri tüketilen son derece yararlı bir bitki türüdür.
İçeriğindeki faydalı vitamin ve şifayı tam manasıyla tükettiğimizde vücudumuza alabilmemiz için doğru demleme tekniği çok önemlidir. Eğer ada çayı demleme doğru yapılmazsa ihtiyacımız olan şifayı alamayabilir hatta çok fazla ısıya maruz bırakırsak bu şifalı bitkiyi zehire bile dönüştürebiliriz.
Adaçayı Nasıl Demlenir
Peki doğru ada çayı demleme yani ada çayı çayı nasıl hazırlanmalıdır. Genellikle ada çayı kurutulmuş olarak satılır. Bu sebepten kuru ada çayı ile çay tarifini paylaşıyoruz.
Öncelikle 1.5 su bardağı suyu kaynatın ve ocaktan alın. Suyu kaynattığınız cezve ya da kaynamış suyu aktardığınız demliğe yani kaynamış suyun üzerine yemek kaşığı ada çayı ekleyip bir tur karıştırın. Hemen sonra demleme için üzeri kapalı yaklaşık 5 dakika bekletin. Süzdüğünüz ada çayını sıcak tüketin. Tatlandırmak için limon parçaları ekleyebilirsiniz. Bitki çayları için tat vermesi amaçlı bal eklenmektedir ancak balın sıcakla temasında yapısının bozulduğu ve zararlı olduğu öne sürüldüğünden bitki çayları için bal eklemeniz önerilmez.
Demleme yöntemi ile hazırladığımız ada çayı önce kokusu ile sizi ferahlatacak, yumuşak içimi ile keyif verecek ve son olaraktan içerdiği özler ile güçlendirecektir.
Adaçayının Vücuda Faydaları
– Ada çayı güçlü bir antioksidan olup özellikle boğaz ağrısı ve soğuk algınlığına iyi gelmektedir.
– Cilt için son derece yararlı olup teninizde yenileme sağlar.
– Mide yanması ve öksürüğe karşı faydalıdır. Şişkinlik ve hazımsızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları üzerinde etkilidir.
– Kadınlarda adet döneminde yaşanan baş dönmesi, mide bulantısı gibi olumsuzluklara iyi gelirken ayrıca adet gecikmesi içinde faydalıdır. Ada çayı östrojen hormonunu arttırıcı etkiye sahiptir. Arap ülkelerinde kadınlar tarafından doğurganlığı arttırmak amacıyla sıklıkla tüketilmektedir. İyi bir idrar sökücüdür.
– Depresyon ve stres gibi duygusal rahatsızlıkları yatıştırır.
– Ağız kokusunu giderdiği gibi ağız yaralarını da iyileştirici etkisi vardır. Ağız kokusunu içinde oldukça faydalı bir şifa deposudur.
– Özellikle kış aylarında grip ve soğuk algınlığından korunmak için gece yatmadan önce ada çayı ile ağız gargarası yapılması tavsiyeler arasındadır.
Adaçayının Zararları
Ada çayı günde 1 bardak tüketilmesi önerilen bir çay türü olduğu gibi zararları da bulunmaktadır. Hormonlar üzerindeki etkisi sebebiyle hamilelerde tüketilmesi önerilmez. Yine kadınlık hormonu arttırıcı özelliğinden dolayı erkeklerde çok fazla kullanımı sakıncalı görülmektedir. Yine fazla tüketim olması durumunda sinir sisteminde ve karaciğerde zararları olabilmektedir. Bu yüzden ada çayını yeterli dozda kullanmak önemlidir. Dahası ada çayı tüketildiği zaman başka bitki çayları içilmesi yine önerilmez. 12 yaş altı çocuklarda kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Kurutulmuş ada çayı önerilen dozda kullanımı pek çok fayda sağlarken tüm bitki çaylarında olduğu gibi ada çayı tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekmektedir.