Ekinezya Çayı - Ekinezya Çayının Faydaları Nelerdir?
Blog

Ekinezya Çayı

Latince adı “echinacea purpurea” olan ekinezya bitkisi papatyagiller familyasına ait çiçekli bir bitkidir. Latince “kırmızı – mor” anlamına gelen “purpurea” kelimesi genellikle koyu kırmızı renge sahip olan ekinezya çiçeğine atıfta bulunmaktadır. Bu bitkinin cins adı Yunancada “echino” kelimesinden türemiştir. Bu kelime “kirpi” anlamına gelmektedir.

Ekinezya Çayı
Ekinezya Çayı

Çiçeğin tepesinde bulunan dikenli dokuya ithafen halk arasında “kirpi otu” olarak da anılmaktadır. Sert tüylere sahip seyrek yaprakları bulunan bitkinin boyu ortalama 60 – 150 cm arasında değişmektedir. Ekildiği ilk sene Eylül ayında çiçek açan Ekinezya bitkisi sonraki senelerde Temmuz ayında çiçek açmaktadır.

Genellikle Kuzey Amerika’nın doğu bölgelerinde yetişen bu bitki Güneydoğu ve Orta Amerika bölgelerinde de yetişmeye başlamıştır. Çoğunlukla nemli ve yarı gölgeli alanlarda yetişen Ekinezya bitkisi kırları, kuru açık ormanları ve çorak arazileri yaşam alanları olarak bellemiştir.

Senelerce Amerika’nın yerlileri tarafından tıbbi amaçlar uğruna kullanılan bu bitkinin kökleri ve yaprakları tüketim açısından güvenli bulunmuştur. Bu nedenle çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Ekinezya bitkisi cilt için kullanılan kremlerde, çaylarda, meyve sularında, diyet takviyelerinde, pastillerde karşımıza çıkmaktadır.

Ekinezya Çayının Faydaları Nelerdir?

Ekinezya çayının başlıca faydaları şunlardır;

  • İçeriğinde bağışıklık sistemini uyaran antioksidan bileşenler mevcuttur. Bu bileşenler vücutta biriken fazla suyun ve toksin içeren maddelerin atımına yardımcı olmakla beraber vücudun enfeksiyonlara karşı direncini de arttırmaktadır.
  • İçerisinde demir, kalsiyum, sodyum, magnezyum gibi birçok mineral ve E, B, A gibi vitaminleri bulundurur. Bu mineraller ve vitaminler vücudun daha zinde olmasına katkı sağlamaktadır.
  • Egzama, mantar gibi birçok cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan krem ve losyonların içerisinde de ekinezya bitkisi mevcuttur.
  • Rahatsız edici ağız kokularının giderilmesine yardımcı olmaktadır.
  • Kas ve eklem ağrılarının tedavisinde de kullanılan ekinezya bitkisi aynı zamanda migren, sinüzit gibi baş ağrılarının geçmesinde de destekleyici rol oynamaktadır.
  • Nezle, grip gibi soğuk algınlıklarına iyi gelmekle beraber iltihap sökücü etkisinden kaynaklı bademcik iltihaplanması yahut idrar yolu enfeksiyonları gibi problemlerin de geçmesine yardımcı olur.
  • Aynı zamanda astım, kuş palazı, difteri, tüberküloz gibi solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde de kullanılmaktadır.
  • Bağırsak hareketlerini hızlandırdığından dolayı kabızlığa da iyi gelmektedir. Aynı zamanda gaz oluşumunu da önlemektedir.
  • Diş ağrısının hafiflemesine de yardımcı olmaktadır.
  • Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisinden dolayı strese ve günün yorgunluğundan kaynaklı olarak uyuyamama gibi sorunlara iyi gelmektedir.

Ekinezya Çayını Kimler Tüketemez? Yan Etkileri Nelerdir?

Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi ekinezya bitki çayının da fazlası zararlıdır. Hatta bazı durumlarda doktora danışmadan bir bardak bile tüketilmemelidir. Kronik rahatsızlığı olan yahut tüberküloz, MS, HIV, AIDS gibi bağışıklık sistemine bağlı rahatsızlıklara sahip kişilerin doktoruna danışmadan kesinlikle tüketmemesi gerekir.

Ekinezya bitkisi papatyagillerden geldiği için papatya çayına alerjisi olanların da tüketmemesi tavsiye edilir. Genellikle astım hastalarının ekinezya bitkisine karşı alerjilerinin olduğu görülmektedir. Bu nedenle astım hastaları da ekinezya çayını tüketmeden doktorlarına danışmalıdırlar. Aynı zamanda hamile ve emziren annelerin de doktor kontrolü altında tüketmelerinde fayda vardır. Bu çay bazı kimselerde ciltte kızarıklık yahut deri döküntüsü yapabilir. Bunlara ilave olarak baş dönmesi, mide bulantısı gibi yan etkiler de görülebilir. Herhangi bir yan etki görüldüğü vakit kullanılan ürün bırakılmalı ve derhal bir uzmana muayene olunmalıdır.

Ekinezya Çayının Fiyatı Ne Kadardır? Nerelerde Satılır?

Ekinezya çayının fiyatları 50 – 100 lira arasında değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda bu çay hazır paket çayları hâlinde de satılmaktadır. Marketlerden ve aktarlardan kolaylıkla ulaşılabilir.

Diğer Konular

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu