Blog

Karanfil Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Karanfil Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır
Karanfil Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır

Karanfil çiçeklerin en güzellerinden biridir, hele ki karanfil çiçeği bakımı konusunda uzman birinin elinde yetiştirilmişse. Karanfil çiçeği, daha çok bahçelerde tercih edilse de evde de kadifemsi görüntüsü ile göz doldurur. Karanfil çiçeği bakımı da çiçeğin türlerine göre değişse de ana hatları ile benzerlikler taşıyor.

Saksıda Karanfil Çiçeği Bakımı Nasıl Olur?

Saksıda Karanfil Çiçeği Bakımı Nasıl Olur

Karanfil çiçeği tüm kış bahçelerinizi süsleyebilir. Hatta bazı türler -40 dereceye kadar yapılarını ve sağlıklarını koruyabilirler. Ancak evde karanfil çiçeği bakımı söz konusu olduğunda bazı şartların oluşturulması gerekir. Ancak gözünüz korkmasın. Belli bir rutin sağlanırsa karanfillerinizin bakımını yapmak çok da zorlayıcı değildir.

Bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktalar şöyledir.

Saksı seçimi: Karanfil çiçeği herhangi bir özel toprağa ihtiyaç duymaz. Ancak köklerin sağlıklı kalabilmesi için delikli saksıya dikmek gerekir.

Sıcaklık: Karanfil zorlu hava koşullarında da hayatta kalabilir. En ideal sıcaklık ise 2-23 dereceler arasındadır.

Sulama: Karanfil suya düşkün bir bitki değildir. Toprağı kuru olmadığı sürece, sulamak yerine yapraklarına su fısfıslamak daha uygun olacaktır.

Karanfil Çiçeği Güneşi Sever Mi?

Karanfil Çiçeği Güneşi Sever Mi
Karanfil Çiçeği Güneşi Sever Mi

Karanfil çiçeği bakımı nasıl olur sorusunun en önemli noktalarından biri de çiçeği yerleştirdiğimiz noktadır. Karanfil çiçeği güneşi sever. Dolayısı ile tercihen tüm gün güneş gören bir yere konumlandırılmalıdır. Yetiştirdiğiniz karanfilinizi evinizin en çok güneş alan konumuna yerleştirmeniz, karanfilinizi mutlu edecektir.

Karanfil Budama Yapılır Mı?

Karanfil Budama Yapılır Mı
Karanfil Budama Yapılır Mı

Bir diğer önemli nokta ise budama konusudur.  İlkbaharda fazlaca uzayan sapları kesip budama yapabilirsiniz. Böylece budanan saplar daha gür ve sağlıklı uzar. Yeni uzayan sağların içinden çıkan yan sapları da 5 cm yukarıdan koparın. Böylece karanfiliniz çiçek açmaya devam edecektir. Budama işlemini yılda sadece bir kez yapmalısınız. Ayrıca karanfil çiçeği bakımı yaparken solmaya başlayan veya kuruyan çiçekleri hemen kesmeniz gerektiğini de unutmayalım.

Karanfil Çiçeği Neden Kurur? Kuruyan Karanfil Nasıl Canlandırılır?

Karanfil Çiçeği Neden Kurur Kuruyan Karanfil Nasıl Canlandırılır
Karanfil Çiçeği Neden Kurur Kuruyan Karanfil Nasıl Canlandırılır

Evde karanfil çiçeği bakımı yaparken bazen karanfil çiçeğinizde kuruma gözlemleyebilirsiniz. Ancak endişelenmeyin. Topağı kuru olsa da çiçeğiniz sağlıklı olabilir. Su püskürtme yöntemi ile yaprakları nemlendirebilirsiniz. Ama eğer köklerde solma, ya da sararma görüyorsanız, bunun sebebi aşırı sulamanız ya da besin eksikliği olabilir. Kuruyan ya da solan karanfilinizi canlandırmak için, öncelikle saksınızı kontrol edin. Mutlaka delikli olmalı. Su köklerden akıp geçmeli. Ve sulama ya da püskürtme suyunuza karanfil besini ekleyebilirsiniz.

Bodur Karanfil Bakımı Nasıl Olur? Kokulu Bodur Karanfil Bakımı Nasıldır?

Bodur Karanfil Bakımı Nasıl Olur Kokulu Bodur Karanfil Bakımı Nasıldır
Bodur Karanfil Bakımı Nasıl Olur Kokulu Bodur Karanfil Bakımı Nasıldır

Bordur karanfiller ya da kokulu bodur karanfiller fazlasıyla göze hitap ederler. Boyları 20 cm uzar ve küresel bir form alırlar. Bu şekli desteklemek için şubat ayında sürgünlerin uç kısımlarını budayabilirsiniz. Bodur karanfil çiçeği bakımı yaparken akıllı gübreleme düşünülebilir. Böylece çiçek sayısında gözle görülür bir artış sağlanabilir. Yılda bir kez yapmanız yeterli olacaktır. Şubat ayı sonu, mart ayı başı gübreleme için en uygun zamanlardır.

Karanfil Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Karanfil Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır
Karanfil Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır

Özetlemek gerekirse, evde karanfil çiçeği bakımı nasıl olur sorusunun basit cevapları olduğunu görebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken noktalara özen gösterdiğiniz sürece, karanfilleriniz sağlıklı ve uzun ömürlü olacaktır. Çiçeklerinizle konuşmanızı ve onları sevdiğinizi hissettirmenizi tavsiye ederiz. Çiçekleriniz sizleri duyuyor, hissettiklerinizle empati kurabiliyor. Bu yüzden, çiçeğinizle ilgilenmenizin yapmanızın yanı sıra çiçeklerinizle konuşmayı deneyebilirsiniz

Diğer Konu Başlıkları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu