Badem Sütü Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?
Badem sütü günümüzde inek sütüne alternatif olarak üretilen bir süttür. Besleyici birçok özelliği bulunan bu süt, süt gerektiren bütün tariflerde kullanılabilmektedir. Ülkemizde de popüler süt ürünleri arasında yer almaya başlamıştır.
Badem Sütü Nedir?
Badem genellikle bir Orta Doğu’da sıklıkla kullanılan bir kuruyemiştir fakat günümüzde dünya üzerinde oldukça sevilen bir gıdadır. Bu yemişler çoğunlukla sağlıklı atıştırmalık olarak kullanılır, ancak öğütülerek un şeklinde kullanılabilir veya hayvansal bazlı (inek, keçi, koyun vb) süt içermeyen süt haline de getirilebilir.
Badem sütü; içinde barındırdığı önemli bir özelliğinden dolayı günümüzde en çok kullanılan ve popüler badem ürünlerinden biridir. badem sütünün en önemli özelliği içerisinde laktoz barındırmamasıdır. Veganlar ve laktoz intoleransı olan kişiler, hayvansal ürün (koyun, keçi, inek vb) olan sütlere ve bu sütlerle yapılan içeceklere karşı alternatif olarak badem sütünü tercih etmektedir. Vegan beslenmeye uymayanlar veya laktoz intoleransı bulunmayan kişilerinde alternatif olarak kullandıkları bir ürün olabilmektedir.
Badem Sütü Nasıl Yapılır?
Badem sütünü evde elde etmek oldukça basittir. Bu sütün yapımının öğrenilmesinin ardından tercih edilebilen sütler arasında yer alacaktır.
Badem Sütü İçin Gerekli Malzemeler:
- 1 su bardağı geceden ıslatılmış çiğ badem
- 4 su bardağı su
- 1 tutam deniz tuzu
- İsteğe bağlı 1 çay kaşığı vanilya özü
- İsteğe bağlı olarak 2-6 çekirdeksiz hurma
- *Hurma tercih etmek yerine 1 yemek kaşığı bal kullanılabilir
- Badem Sütü Yaparken Gerekli Olabilecek Ekipmanlar:
- Yüksek güçte üretilmiş blender
- 1 tane tülbent
- Sütü alacak kadar büyük hava geçirmez kap (sürahi veya şişe de tercih edilebilir)
- 1 tane büyük kase
Badem Sütü Tarifi
İlk olarak, bir bardak çiğ bademi en az altı saat olacak şekilde (geceden suya konulup kullanıma hazır hale getirebilirsiniz) suda bekletilmesi gerekir. Bademlerin ıslatılma işleminin ardından suyu boşaltılır ve bademler durulanır. İstenirse bademlerin derileri (kabuklarını) kaldırabilirsiniz. Zaruri bir durum olmayan bu işlem, kişilerin kabuklu veya kabuksuz bir şekilde posa tercih etmesine bağlıdır.
Islatılan bademleri daha sonra blenderden geçirmek gerekiyor. Blenderin boyutu 1 bardak bademin hepsini aynı anda işlemeyecek kadar küçükse, azar azar koyarak geçirmek gerekir. Bardağın çeyreği kadar bademin üzerine yarım bardak su ekleyerek 1-2 dakika blenderi yüksek güçte çalıştırıp pürüzsüz ve kremsi bir hale gelene kadar karıştırın. Sütün tatlanması için katılması tercih meselesi olabilmekte fakat bu durum tercih edilecekse hurmanın bademlerle birlikte blendere atılması gerekir.
Büyük bir kasenin üzerine tülbenti koyarak, blenderden geçirilmiş olan sütü süzmeniz gerekmektedir.
Süzülmüş olan sütün kapaklı, hava geçirmeyecek kabın (şişe, sürahi vb) içerisine aktarın. Kendi damak zevkinize göre bu aşamada tuz, vanilya, hurma, bal vb tatlandırıcıları süte ekleyerek malzemelerin eriyene kadar karıştırılması veya çalkalanması gerekir.
Hazırlanmış olan badem sütünün tek başına veya yemeklerde kullanılması için hazır hale gelmiştir. Yapılan badem sütünün buzdolabında 5 güne kadar dayanabilmektedir.
Blenderden çekilen ve tülbentle süzülen badem sütünün geride kalan posasını kurabiye, kek vb hamur işleri yapılırken içerisinde kullanılabilir.
Badem Sütü Nerelerde Kullanılır?
– Badem sütünü içmek; Hayvansal bazlı (inek, keçi vb) sütler gibi badem sütleri de aynı şekilde içilebilmektedir. Piyasaya sürülen badem sütleri arasında sade bir şekilde bulunabildiği gibi alternatif olarak vanilya ve çikolata aromalı olarak üretilen badem sütü bulmak mümkündür. Sade olarak üretilen badem sütü tatlandırılmış veya şekersiz olabilir. Piyasaya sürülmüş olan badem sütlerinin zamanla dibine çökme durumu söz konusu olabileceğinden, badem sütü kullanılmadan önce kutunun çalkalanması önerilir. Aynı zamanda diğer sütler veya kremalar gibi kahve, çay, sıcak çikolata gibi süt eklenebilen içeceklere de badem sütü eklenebilir.
– Smoothielerde tercih edilebilir; Kullanılan hayvansal bazlı (inek, keçi vb) süt ürünlerinin tercih edilmesi yerine smoothie’lerde badem sütü tercih edilebilir.
– Mısır gevreğinde kullanılabilir; Sabah kahvaltılarını mısır gevreğinde yapan kişilerin hayvansal bazlı (inek, keçi vb) veya soya sütü yerine badem sütü tercih edilebilir.
– Yemeklerde kullanılabilir; yemeklerin içine katılan hayvansal bazlı (inek, keçi vb) süt yerine badem sütü kullanılabilir. Gerek çorbaların içerisine katılan süt, krema vb şeklinde konulabilmektedir.
– Protein tozunun inek sütüyle değil, badem sütü ile birleştirilmesi; Badem sütünün protein değeri, inek sütü ile karşılaştırıldığı zaman protein bakımından düşük olduğu görülmektedir. Badem sütünün içerisinde porsiyon başına 1 g protein içerirken, aynı ölçülerdeki inek sütü içerisinde yaklaşık 8 g protein barındırır. Bu sebeple hayvansal gıda tüketmeyi tercih etmeyen veya intoleransı bulunan kişilerin badem sütü ile protein tozlarıyla birleştirerek tüketmesi iyi bir seçim olabilir.
Badem Sütünün Faydaları Nelerdir?
Badem sütünün inek sütü ve diğer bitki bazlı sütlere göre sayısız faydası vardır. Bunlardan bazıları:
Badem sütü hayvansal bazlı (inek, keçi vb) bir süt olmadığı için içerisinde laktoz barındırmamasından dolayı laktoza karşı reaksiyon gösteren kişiler için uygun bir ürün olmaktadır. Ayrıca veganlar için de aranılan ve tercih edilen bir süt olmaktadır.
Badem sütü, çoğu zaman vücuda yeteri kadar girmeyen bir mineral olan magnezyum açısından zengin bir besindir. Magnezyum insan vücudu için oldukça önemlidir; kan basıncı, kas fonksiyonu, kan şekeri kontrolünü düzenler ve ayrıca protein, kemiklerin ve DNA’nın oluşumu için önemlidir.
Badem sütü, bağışıklık sistemi ve damarlar için oldukça önemli olan E vitamini açısından zengin bir besindir. Güçlü bir antioksidan olan E vitamini, bağışıklığı güçlendirir, damarlarda, bilhassa kalp arterlerinde pıhtı oluşumunu önler. E vitamini yeterli miktarlarda alındığı vakit enfeksiyona karşı koruma sağlar.
Hazır alınan badem sütü markaları kalsiyumla zenginleştirilmiştir. Kemik sağlığı, kemiklerdeki en sert yapıyı oluşturduğu için kalsiyuma bağlıdır. Kalsiyumun yeterli miktarlarda alınması kemikleri güçlendirir ve vücudun osteoporozla savaşmasına yardımcı olur.
Hayvansal bazlı sütlerle (koyun, keçi, inek vb) badem sütü karşılaştırıldığında, badem sütü şeker ve karbonhidrat bakımından hayvansal sütlere göre daha düşüktür. Hayvansal bazlı Sütlere (inek sütü) göre %50-80 oranında daha az kaloriye sahiptir. Badem sütü düşük glisemik indeksli bir ürün olmasından dolayı kan şekerinin ani yükselmesi gibi bir söz konusu değildir.