İlkbaharda ve sonbaharda yetişen meyve ve sebzeler neler, İlkbahar meyve ve sebzeleri, Sonbahar aylarında hangi meyve ve sebzeler olur? İlkbahar ve sonbaharda yetişen meyve ve sebze tablosu.
Günümüzde sayısız meyve ve sebzeye dört mevsim olarak yılın her ayında ulaşma imkanı sağlıyoruz. Uzmanlar meyve ve sebzelerden gerekli verimi almak için mutlaka mevsiminde tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Mevsiminde tüketilen meyve ve sebzeler içinde bulunan vitamini tazedir. Bu sayede sebepten dolayı daha fazla yararlı olduğunu söylemek mümkündür.
İlkbaharda tüketilen meyve ve sebzeler market ve manavlarda dört mevsim boyunca bulunuyor. Marketlerde yıl boyunca bulunan meyve ve sebzelerin tazeliği önemlidir. Yeni nesil genel olarak hangi meyvenin ve sebzenin hangi mevsimde olduğunu ve tüketilmesi gerektiğini bilmiyor. Uzmanlar insan sağlığına fayda sağlayacak meyve ve sebzeler tercih edilmesini belirtiyor.
Tükettiğimiz meyve ve sebzelerin besin değeri insan sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Fakat meyve ve sebzelerden tam olarak verim alabilmemiz için onların zamanında tüketmemiz gerekir. Mevsimi dışında ki besinler insan sağlığını tehdit ederek, hormonların bozulmasına neden oluyor. Bu sebepten dolayı ayına göre mevsimsel meyve ya da sebzeyi tüketmeye özen göstermemiz gerekir.
İlkbaharın gelmesi ile birlikte ‘’Kış uykudan uyanır’’ tabirini duyuyorsunuzdur. Kış aylarının karanlık, soğuk ve o kadar da iç karartıcı günlerini yerini ışıl ışıl doğan ve yüksek sıcaklıklarda, yeşillenen doğaya bırakır. Doğa yeşillenirken kışın soframızca bolca bulunan sebzeler ve meyceler yerini mahsullere bırakır. Bu sayede marketlerde tüm meyve ve sebzeler bir yol boyunca bulmak mümkün hale geliyor.
Doğal besinlere kolaylıkla ulaşarak, tadına %100 varmak için meyve ve sebzeleri mevsimine göre tüketilmesini mümkündür.
Ocak ayında yetişen meyveler tablosu.
Ocak ayında yetişen sebzeler listesi
İlkbaharda ve Sonbaharda yetişen meyve ve sebzeler tablosunun en güncel hali.
Kış mevsiminde sıcaklığın ciddi derecede düşmesiyle birlikte salgın hastalıklar ilkbahara mevsimine göre daha fazla görülür. Başta grip olmak üzere birçok hastalık kış mevsiminde oldukça fazla görülür. Bağışıklık sistemini kış aylarında meyve ve sebze ile güçlü tutmanız gerekir. Kış mevsiminde tüketeceğiniz meyve ve sebzelerin özenle seçilmesi gerekir.
Sonbaharda yetişen meyve ve sebzeler sonbaharın bitmeden 3,4 ay önce buzluklara koyulabilir. Fakat buzluktan çıkarıldığı andan itibaren mevsiminde ki tazeliği vermez. Bu sebeple meyve ve sebzeler mevsimine göre tüketilmelidir. Bir meyvenin ya da sebzenin taze olduğunu renginden, kokusundan ve görünüşünden anlayabilirsiniz.
Her meyve ve sebzeyi mevsiminde bulabiliriz. Süpermarketler, manavlarda bulunan meyve ve sebzeler sadece mevsimsel değil, mevsimlerinin dışında da bulmak mümkündür. Geçmişe bakacak olursak bundan 20 yıl önce meyve ve sebzelerin yetiştiği mevsim dışında bulmak neredeyse hiç kolay değildi. Soframıza hangi mevsimsel meyve ve sebzenin gireceğini doğanın o anki şartları bağlıydı.
Günümüzde bulunan tarım teknolojisinin iyi yerde olması meyve ve sebzeyi yetiştirme hatta ulaştırma konusunda profesyonel destek sağlandığını görüyoruz. Uzmanlar meyve ve sebzelerin mevsiminde tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. En önemlisi hormon içerikli meyve ve sebzelerin yenilmemesi gerektiğinin de altını çiziyor. Gıda sektörü endüstriyelliği insan sağlığı üzerinde Etileri son derece önemlidir.
Mevsimine göre yetişen meyve ve sebzeler denetleme eşliğinde olduğu için koruyucu herhangi bir kimyasal içerik içermiyor. Meyve ve sebzeler hasat edilen mevsiminde tüketilmelidir. Henüz olgunluğa kavuşmamız meyve ve sebzeler besin değeri düşüktür. Dört mevsimde yetişen meyve ve sebzeler vücudumuzun toksinlerden arınmasına yardımcı oluyor. Diyetisyenler meyve ve sebzelerin tazeliğine önem vererek, mevsimine tüketilmesini öneriyor. Mevsimine göre tüketilen meyve ve sebzeler sadece bedenimiz ile sınırlı değildir. Mevsiminde alınan meyve ve sebzelerin suyu sıkılarak, sağlıklı besin değerini üst seviyede tutuyor. İlkbaharda ve sonbaharda yetişen meyve ve sebzeler ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlamışsınızdır umarım.
Yorum Yaz